Op drukke dagen is het fijn als je niet lang in de keuken hoeft te staan. Ovenschotels zijn dan ideaal en zeker als je hem van tevoren maakt zodat je op het moment suprême alleen maar de oven hoeft aan te zetten. Wel met die ovenschotel erin, natuurlijk. Hier is een recept van een merkwaardig fusion gerecht. Nederland meets het Midden-Oosten. En dat is me toch lekker!
De tekst gaat hieronder verder.
Dit heb je nodig voor 4 personen
Ongeveer 900 gram shoarma van reepjes kip dijfilet
600 gram (1 grote zak) voorgesneden Aziatische groenten of nasi/bami groenten, zo fijn mogelijk gesneden
4 stronkjes witlof
2 bakjes aardappelpuree à ong. 500 gram per bakje kant en klaar uit het koelvak (liefst bereid met roomboter)
1 bakje kant en klaar rode shoarmasaus uit het koelvak
wokolie
zout
zwarte peper
Knoflooksaus
Zo maak je de ovenschotel
* Zet de oven aan op 175 graden
* Vet een grote ovenschaal in met wokolie
* Snij de witlof in dikke repen
* Verhit in een grote hapjespan 2 eetlepels wokolie
* Bak de witlof op middelmatig vuur ongeveer 5 minuten tot het wat zachter wordt. Roer af toe om en strooi er een beetje zout en zwarte peper over
* Verdeel de witlof over de bodem van de ovenschaal
* Zet de pan terug op het vuur. Doe er een eetlepel wokolie en bak nu op middelmatig vuur de zak voorgesneden groenten in vijf minuten tot het wat zachter is. Roer af en toe om en strooi er een beetje zout en zwarte peper over
* Verdeel de nasigroenten over de witlof in de ovenschaal
* Zet de pan terug op het vuur en doe er nu de kipshoarmareepjes in. Bak die op matig vuur door tot het vlees gaar is. Roer af en toe om
* Verdeel ondertussen de shoarmasaus over de nasigroenten in de ovenschaal
* Verdeel het shoarmavlees over de nasigroenten
* Pak een groot plat bord en doe er de inhoud van 1 schaal aardappelpuree erop. Prak met een vork de aardappelpuree los en verdeel dit over de helft van de ovenschaal
* Doe hetzelfde met de andere schaal aardappelpuree en verdeel die over de andere helft van de ovenschaal
* Zet de ovenschaal 30 minuten in het midden van de oven en laat de bovenkant kleuren tot er een bruin korstje op komt
* Als de bovenkant te snel bruin wordt, dek dan af met aluminiumfolie
* Als het te langzaam bruin wordt, zet dan de oventemperatuur hoger
* Geef er de knoflooksaus apart bij aan tafel